Park Narodowy Hallingskarvet i płaskowyż Hardangfervidda
Tutaj również trudno znaleźć opis fajnej wyprawy w te tereny, gdyż podobnie jak Arkowi przesłaniają mi je reklamówki parku i wyjazdu na narty/stały odpoczynek
Ogólnie teren dość ciekawy, możliwymi stacjami wypadkowymi są stacje na trasie Oslo - Bergen: Myrdal, Finse, Geilo
Opisywany teren jest dość mocno zróżnicowany. Większość opisów jakie znalazłam to przeważnie opis tego, co robić jak się przyjedzie na tydzień do Geilo i gdzie pochodzić: [url]http://www.world66.com/europe/norway/hardangerviddanationalpark/tours_and_excursio[/url]
Znalazłam również opis oferty biura turystycznego, oferującego wyjazd pociągowo - wędrowny z szerpami [url]http://www.sherpa-walking-holidays.co.uk/tours/inntoinn/jnodos.asp[/url] Jest on jednak o tyle fajny, że pisze jakich wymagań konsycyjnych wymaga ta wyprawa.
Co do szczegółów technicznych:
- płaskowyż Hardangfervidda sam w sobie jest dość ciekawy, gdyż reklamowany jest jako największy europejski górski płaskowyż. W zależności od położenia ma on różny charakter: na wschodzie jest bardziej płaski, na zachodzie bardziej górzysty. Ze zdjęć wynika, że zawiera on dość duże płaskie równiny otoczone górami. Wydaje mi się jednak, że w okolicach Geilo (czyli na zachodzie) będzie trochę górek, po których można pochodzić, ale generalnie mapa mówi, że nie przekraczają 1300 m npm.
- wspomniany wyżej płaskowyż zawiera również lodowiec w bliskiej odległości stacji Finse. Jak łatwo się domyśleć, nie nadaje się on dla nas do łażenia, w szczególności, że ludzie wybierają się na niego, aby poćwiczyć przed wyprawą na Arktykę Wspominam o nim chociażby dlatego, że podobno widać go z pociągu i może uda nam się go zobaczyć... Z pewnej relacji wynika także, że w jego okolice można podejść bezpiecznie (piszą o pikniku urządzanym w bliskości lodowca), aczkolwiek gdzie indziej znalazłam informacje, że wieje tam bardzo silnie i często pada.
- po drugiej stronie linii kolejowej znajduje się Park Narodowy Hallingskarvet. To już są "porządne" góry o wysokościach ok. 1700 m npm. (miejscowość Geilo leży na wysokości 800 m). Można wejść na szczyt Prestholtskarvet o wysokości 1859 m npm. Nie znalazłam jak dotąd żadnej dobrej relacji o tym, ale wydaje mi się to dość ciekawy rejon
Wadą jest to, że teren dość mocno zaturyszczony, aczkolwiek mam podejrzenie, że tylko w okolicach miejscowości (szczególnie Geilo)
Na razie tyle, pewnie jeszcze coś dopiszę później.
Ostatnio edytowany przez magdov (2010-03-09 18:34:00)