Oto wyniki moich poszukiwań:
Jedynym krajem w okolicach Polski, z którego latają samoloty do Maroka są Niemcy. Poza tym, istnieje dużo lotów między Marokiem a Francją i jeszcze więcej między Marokiem a Hiszpanią. Nie sprawdzałam ich jednak, gdyż stwierdziłam, że kraje te leżą za daleko. Jeżeli jednak będzie potrzeba, mogę to również zrobić.
Najtaniej wyszedł Ryanair. Niestety nie mają jeszcze opublikowanych rozkładów na wakacje - na razie opublikowane są rozkłady jedynie do końca marca.
Ryanair lata z Dusseldorfu i Frankfurtu n. Menem do Marrakeszu.
Cena bietu wacha się w zależności od dnia i (zapewne) liczby wolnych miejsc na pokładzie samolotu. Najtańszy bilet w jedną stronę (w przypadku obu portów lotniczych) kosztuje 5,99 Euro (takie bilety są jednak tylko w kilka dni w miesiącu - chyba głównie we wtorki i czwartki i trzeba byłoby się pospieszyć z rezerwacją, aby się na nie załapać), potem cena rośnie stopniowo przez 9,99 Euro, 17,99 Euro, 29,99 Euro, 79,99 Euro, 89,99 Euro i wyżej.
Do tego należy doliczyć opłaty lotniskowe i opłatę za bagaż, które wynoszą:
- 10 Euro za jedną sztukę bagażu odprawianego w jedną stronę (łącznie będzie to więc 20 Euro na osobę w obie strony)
- 5 Euro za odprawę on-line (nie wczytywałam się, co to jest, ale nie znalazłam nigdzie opcji, ze można to wyłączyć; łącznie będzie to 10 Euro od osoby w obie strony)
- 16,07 Euro opłaty lotniskowej przy wylocie z Dusseldorfu
- 15,29 Euro opłaty lotniskowej przy wylocie z Frankfurtu
- 25,90 Euro opłaty lotniskowej przy wylocie z Marrakeszu
A zatem w przypadku lecenia Ryanairem z Frankfurtu (i z powrotem) koszt minimalny (który, moim zdaniem, jest możliwy) wynosi 83,17 Euro, a średni (czyli że nie załapiemy się na najtańsze bilety) około 110 Euro.
Z Dusseldorfu będzie około 1 Euro drożej.
Ponadto, z Niemiec do Nadoru (drugi koniec Maroka niż Marrakesz) latają jeszcze linie TUIfly (z Kolonii) i Atlas-Blue (z Frankfurtu). Jednakże, w przypadku pierwszej z nich całkowity koszt przelotu wynosi około 288 Euro, a w przypadku drugiej ponad 1000 zł - w przypadku ostatniej opieram się na cenach z serwisu skyscanner.pl, gdyż strona linii lotniczej jest po francusku i nie umiem (pomimo zmiany języka) jej obsługiwać.
Jeżeli ktoś chce, by coś jeszcze sprawdzić, to proszę zgłaszać